24.6 C
Orahovica
Petak, 29 rujna, 2023

Zdravlje i sport: Koliko je bitno kretanje i fizička aktivnost te prehrana sportaša

Zdravlje i sport usko su vezani jedno uz drugo, bez zdravlja nema vrhunskog sporta. Uredan život preteča je vrhunskih sportskih rezultata.

Dosta, mogu slobodno reći i većina vrhunskih sportaša izrasta u lokalnim, ruralnim raznima. Često razvoj svoga djeteta financiraju samo roditelji, te poneki dobri čovjek u vidu sponzora, no takvih je sve manje. Treninzi vrhunskih trenera koštaju, skupi su, neki od roditelja čije je dijete talentirano, više si  nakon nekog vremena to ne mogu priuštiti i to dijete, polako počne kopnuti, da bi na koncu bacio iza leđa sve ono što je do tada radio, stvarao, odricao se…… Na žalost toga ima sve više..

U tom poluprofesionalnom ili profesionalnom odnosu prema sportu,  najbitniji segment je zdravlje djeteta.  Redovna kontrola i sistematski pregledi u adolescentnoj dobi, prijeko su potrebni. Bez potpisa liječnika i ovjere dokumenta, više se ne bi smjelo registrirati niti jedno dijete, no svi znamo kako je to bilo prije…

Ipak, svijest odgovornih roditelja se probudila, isto tako i odgovornih u sportu, koji više „potpise“ ne dozvoljavaju. I  sami liječnici neće si dozvoliti luksuz potpisa pod „mus“ jer svi znaju što se u posljednje vrijeme događa po sportskim borilištima i terenima.

U nastavcima,  koji će uslijediti pokušat ćemo educirati, kako vas i vaše dijete,  usmjeriti ka zdravom i sportskom načinu života.

Liječnicu obiteljske medicine u orahovačkom Domu zdravlja i Sveučilišnog specijalista nutricionizma dr. Marijnu Vidaković – Peček upitali smo koliko su kretanje i fizičke aktivnosti važne za normalno funkcioniranje čovjeka:

  • Naše tijelo je stvoreno za kretanje i prakticiranje fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost je važna u svakom periodu života, pogotovo u mlađoj dobi kada se tijelo razvija i formira. U srednjoj i starijoj životnoj dobi brojne su dobrobiti za naše zdravlje i izgled ukoliko se dovoljno krećemo i bavimo sportom, makar i rekreativno. Kretanjem i vježbanjem održavamo tjelesnu težinu , reguliramo krvni tlak i otkucaje. Smanjuje se razvoj ateroskleroze i rizika za nastanak  šećerne bolesti. Ne zaboravimo da fizička aktivnost povoljno utječe  na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Pravilna ishrana sportaša, također danas igra veliku ulogu u razvoju i postignutim  rezultatima?

  • Sportski uspjeh ovisi o tri stvari ; genetici, koja nam određuje urođene tjelesne i funkcionalne sposobnosti, treningu, odnosno uloženom trudu i prehrani. Adekvatna prehrana može doprinijeti do 30 % boljem ostvarenju rezultata u sportu, što nije nimalo zanemarivo. Naglasak u prehrani sportaša stavlja se na pažljivom planiranju vrste, kvalitete, omjera hranjivih tvari kao i planiranju unosa ovisno o sportskoj aktivnosti. Ukratko za sportsku prehranu važi pravilo – „Prava hrana u pravo vrijeme“ – izjavila je za naš portal dr. Marijana Vidaković Peček.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije