31.9 C
Orahovica
Utorak, 23 srpnja, 2024
spot_img

KOLUMNA dr. Marijana Peček – Vidaković : Trebamo li se bojati ugljikohidrata ?

- Advertisement -

Piše: Marijana Peček Vidaković, dr. med., specijalist obiteljske medicine, sveučilišni specijalist nutricionizma

Ugljikohidrati su uglavnom na lošem glasu jer postoji strah da je to hrana koja deblja i općenito nije povoljna pa često vidimo da sportaši izbjegavaju ugljikohidrate.

Kad misle na ugljikohidrate, ljudi uglavnom misle na jednostavne ili brze ugljikohidrate kao što su slastice, slatki napitci, razni slatkiši i grickalice, koji se zaista u općoj populaciji pretjerano konzumiraju pa samim time dovode do debljanja.

Pritom ne smijemo zaboraviti da postoje i  složeni ugljikohidrati (škrob i celuloza) koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, povrću, nekim vrstama voća.  Oni se svrstavaju u spore ugljikohidrate koji se polako otpuštaju u krvotok i održavaju ujednačen dotok energije.

Ugljikohidrati su glavni makronutrijenti koji opskrbljuju tijelo energijom te zato nedovoljan unos ugljikohidrata u sportaša može rezultirati padom razine glukoze u krvi i  kroničnim umorom što može dovesti do lošeg rezultata.

Unos ovog makronutrijenta varira u rasponu od 4 do 12g/kg  tjelesne mase, odnosno udio ugljikohidrata u prehrani treba biti od 50 do 70%,  ovisno o dobi, spolu, vrsti sporta i intenzitetu treniranja. Za razliku od sportova snage gdje veći naglasak stavljamo na proteine,  u sportovima izdržljivosti više pažnje treba posvetiti upravo ovom makronutrijentu. Dakle, prehrana body buildera  i biciklista ne može biti ista.

Voće i povrće ne smiju biti izostavljeni iz prehrane jer obiluju vitaminima i mineralima koji su neophodni za brojne procese u našem tijelu. Osim toga, voće i povrće obiluju vlaknima koja imaju brojne benefite za naše zdravlje, kao što su regulacija probave, snižavanje masnoća i šećera u krvi i regulacija tjelesne težine.

Na kraju bih istaknula da je prehrana sportaša iznimno kompleksna te je za vrhunske rezultate zaista potreban individualan pristup u slaganju jelovnika.

  1. Šatalić Z, Sorić M, Mišigoj-Duraković M. Sportska prehrana. Zagreb: Znanje; 2016.
  2. Clark N. Nancy Clark’s sport nutrition guidebook. Zagreb: Gopal
  3. Kulier I. Prehrana vrhunskih sportaša: temeljni principi. Zagreb: Impress; 2001.

Marijana Peček Vidaković, dr.med., specijalist obiteljske medicine, sveučilišni specijalist nutricionizma

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije