30.3 C
Orahovica
Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img

Zašto sam otišao iz Papuka i orahovačkog sporta ? Ekskluzivna ispovijest Dalibora Fofonjke !!!

- Advertisement -

Dalibor Fofonjka prije svega gospodarstvenik, pa onda političar, sportaš, otac,  kontroverzna osoba, bez daljnjega, no isto tako osoba koja je u NK Papuk, pa i u orahovačkom sportu, ostavila duboki trag kojega nitko ne može i ne smije izbrisati.

Dugo godina je Fofonjka „participirao“ u nogometu, vodio je klub u dva navrata, pa se „radni staž“ zaustavio na nekih 20-tak godina. Bilo je to i uspona i padova i ružnih riječi i sukoba, ali i pobjeda i slavlja, pehara, medalja.  Kroz klub je prošlo mnoštvo kvalitetnih igrača, ali prošlo je i onih kojima je „lova“ bila na prvom mjestu. Treneri, koje je dovodio Fofonjka, morali su imati ono nešto, jer ako nisu imali ono nešto, bili su bivši i morali su otići, uglavnom oko Dalibora sve u Papuku vrtjelo se.

I onda prije nekoliko mjeseci, nakon svih zbivanja u orahovačkom sportu, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest kako je Fofonjka napustio Papuk i kako ne želi više imati doticaja s  orahovačkim 96-godišpnjakom. I prije je bilo riječi kako je Fofonjka napustio klub, no iznova je dolazio  i držao konce u svojim rukama.  Da to danas više  nije tako, potvrdila je godišnja Skupština kluba koju je sazvao, a na koju nije došao.   Tada se znalo da je kontroverzni predsjednik definitivno odstupio.

U dva navrata pokušali smo doznati prave razloge odlaska, no nismo uspijevali. Sve je bilo nekako „friško“ i bolno, sve do danas,  kada donosimo ekskluzivnu ispovijest orahovačkog Jesusa Gila.

I odmah smo prvim pitanjem potegnuli u glavu.

Zašto ste tako naprasno napustili Papuk. Mnogo puta ste izjavljivali da vam je Papuk prva ljubav, a otišli ste bez pozdrava ?

Otišao sam jer sam se razočarao u ljude koje smo birali da vode brigu o sportu. Govorili su jedno tijekom kampanje, a kada su došli na vlast, odmah su promijenili ploču. Jedno mi je obećano, drugo je napravljeno, a treće rađeno, njima na dušu. Sport na žalost više nije moja briga. To je jedini razlog zašto sam zalupio vratima svog omiljenog kluba.

Koliko je politika imala prste u toj Odluci ?

Politika je o svemu odlučivala i ona me praktički otjerala iz sporta. Želio sam nešto promijeniti, donijeti novoga, posebno u sport, ali mnogi nisu bili spremni za posao.

Kakav ste klub ostavili svojim nasljednicima ?

Klub sam ostavio u rasulu iz svima poznatih razloga.

Više ne dolazite niti na utakmice ?

Više me nogomet u Orahovici pod ovim okolnostima ne zanima. Odnos prema klubu i sportu u našem gradu je sramotan. Nemam volje niti želje doći na mjesto na kojem sam proveo najviše vremena u ovom Gradu. Žao mi je, patim zbog toga, no danas je to tako.

Koliko su vaši savjetnici utjecali na vaše Odluke, govorili ste da ste vjerovali mnogima, pa se razočarali ?

  • Sjajno pitanje. Da, u poslu kojeg ja obavljam zajedno sa svojom obitelji, mišljenje i savjet drugog čovjeka, jako su bitni. Na žalost moram reći da sam oko sebe u klubu imao puno „lažnjaka“ i muljatora, koji su moje kolege, koji su sada u klubu i vode ga,  doslovce natjerali da podignu kredit kako bi spasili klub, a poslije toga su se maknuli.

Vaša obitelj i vi osobno ulagali ste u klub i to nitko ne može osporiti, znate li okvirno koliko privatnog novca je uloženo u klub i što podrazumijevate u ulaganja ?

Rekao sam da ću odgovoriti na sva vaša pitanja, ali ovdje ulažem „kviska“. Ne bih o tome to je moja stvar. Bilo mi je lijepo i ne žalim za ničim. Puno toga sam dao i ostavio, a ništa nisam uzeo.

Obišli ste mnoge trećeligaškim stadione u HR, znate li da Papuk ima najlošije uvjete. Koji je razlog što Orahovica još nema pravi „stadion“ s normalnim pomoćnim igralištem, normalnim svlačionicama, reflektorima ?

Nismo u stanju zamijeniti sijalice na reflektorima, kamoli nešto drugo. Hrvatska je u EU desetak godina, klubovi oko nas su izgradili infrastrukturu, povlačeći novce iz EU, a mi nismo u Papuku bili u stanju napisati projekt. Dodao bih da je odnos domicilnog nogometnog saveza prema Papuku oduvijek bio maćehinski.

Razmišljate li o privatnom klubu u kojem bi vi bili vlasnik?

Ma neee, to me ne zanima. Ustvari, sačuvaj me Bože.

Orahovica danas ima dva Nogometna kluba ?

Po meni je to totalna budalaština, jer za to nema mjesta i prostora. Upućen sam bio u priču, mogu poručiti da bi uskoro mogla propasti oba. Ustvari, Papuk će uskoro u 5. ligu, a momčadi ŠN ionako igraju po selima i kao takvi ne mogu nigdje ispasti.

Grad Orahovica odvaja za sport 800 tisuća kuna, je li to dovoljno za nesmetano bavljenje sportom i koliko je Papuku kao trećeligašu potrebno novca za završetak sezone ?

Postavio bih ja vama pitanje. Gdje je završio novac za sport iz 2019. godine od poreznih obveznika? Prema mojim spoznajama za Treću ligu potrebno je 600.000,oo kuna, za Četvrtu 500.000,oo,  a za Petu ligu 400.000,oo kuna. Ako građani ovoga Grada smatraju da im ne treba trećeligaš, onda dobro, neće ga imati. Ali ako misle da treba, onda to treba netko i „pogurati“ a zna se tko. Dodao bih da bi i čelnici kluba trebali tada puno više raditi na pronalasku dodatnih načina financiranja, a ima ljudi koji žele uložiti u to sam siguran.

Po sportskim kuloarima priča se da ste spremni vratiti se u klub. Ima li istine u tim navodima?

  • Moram reći da ima, ali samo onda, ako se osiguraju sredstva i dva kluba, a nakon dogovora i razgovora, postanu jedan klub.

Na koncu imate li kakvu poruku, nema vas više u javnosti, rijetko vas se i može vidjeti:

  • Politika me više ne zanima i neću da čujem za nju. Volio bih ponovo da mogu raditi s djecom, ona su naša najveća blagodat i njima treba posvetiti pažnju, a najviše rata u ovom gradu, upravo se vodilo oko djece. Koristim ovu priliku da se ispričam svima koje sam povrijedio, ja sam sportaš i priznam poraz, ali samo onda kada je taj poraz  bio pošten. Hvala i vama i vašem portalu što sam imao priliku reći sve ono što mi je na duši – zaključio je danas, samo gospodarstvenik i otac, Dalibor Fofonjka.

U svim gardovima svijeta, sport, kultura i glazba spajaju ljude, za razliku od ove naše jalne sredine, gdje ta tvrdnja nikako ne vrijedi i ne pije vodu. Do kada ?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije