30.3 C
Orahovica
Utorak, 25 lipnja, 2024
spot_img

POVIJEST: Tenis u Orahovici

- Advertisement -

Tenis se u Orahovici počeo igrati 1905. godine  kada je izgrađeno betonsko igralište u parku Gutmanova dvorca (danas okolina uprave Radlovca) igralište su koristili članovi obitelji Guttman i gosti, a od 1926. članovi obitelji dr. Svetozara Grgina.

U okolini dvorca Grgin (bivši dvorac Mihalović), postojalo je također tenis igralište.

Orahovica je između dva rata bila značajni turistički centar u Slavoniji i jedan od prvih u kojem su gosti i turisti mogli igrati tenis. Neki su od njih i nastupali u prijateljskim momčadskim susretima za Tenis klub „Orahovica“. Danas, u Orahovici postoje dvije lokacije na kojima se nalaze teniska igrališta. Staro tenisko igralište ostalo je na površini starog orahovačkog parka, dok je novo sagrađeno na prostorima nekadašnjeg dvorca Jovanović.

Organizirano igranje tenisa u Orahovici počelo je nakon osnivačke skupštine Kulturno prosvjetnog društva „Strossmayer“ (11.04.1928.) kada je uz članove upravnog odbora Društva, za pročelnika sekcije izabran je Boris Šepetavec, zaslužan sportski radnik.

 

Vlasta Stošić članica Tenis kluba 1938.

Godine 1928. članovi sekcije osnovali su samostalni Tenis klub Orahovica. Upravni odbor sačinjavali su: ljekarnik Zvonimir Stošić-predsjednik, Slavko Jušić-tajnik, Anatolij Fotinski-blagajnik, te članovi odbora Boris Šepetavec i ing. Julije Brukner.

Klub je okupio 30-tak članova i iste godine (1928.) u cijelosti su dovršili gradnju igrališta. Prethodno su u parku posječeni ostarjeli orasi.

Troškovi gradnje dreniranog igrališta podmireni su novčanim prilozima samih Orahovčana i prihodima od mjesnih zabava koje su organizirali.

O ostalim imenima iz povijesti orahovačkog tenisa  u slijedećem tekstu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije