24.6 C
Orahovica
Petak, 29 rujna, 2023

Dragutin Rabel – pionir sporta u Orahovici

Temeljem pisanih podataka koje bilježi Sportski leksikon (Zagreb  1984.) g. Dragutin Rabel (r. 1898. g.) sportski organizator i društveni radnik.

Od 1914. godine bio je nogometni vratar u Budimpešti, poslije igrač i trener RSK Hajduk u Slavonskoj Orahovici. U tom klubu osnovao je 1928. godine hazena sekciju. Jedna druga novinska informacija iz 1967. godine objavljuje In memoriam: „ Ovih dana 27.04.1967. godine u Osijeku je umor Dragutin Rabel, jedan od najzaslužnijih pokretača sportova u Slavonskoj Orahovici.

Rabel je  rođen u Budimpešti, 23. siječnja 1898. Kao Mladi prometnik Gutmanove željezničke stanice u Orahovici, svaki tren svog slobodnog vremena posvetio je sportu. U Orahovici je živio od 1928. do 1931. godine. To razdoblje  jest ujedno i razdoblje procvata sporta u Orahovici. Njegova nazočnost osjećala se svuda. Kao trener nogometne momčadi Radničkog sportskog kluba Hajduk, uspio je organizirati utakmice nogometaša u cijeloj okolici.. Kao tenisač trenirao je omladince, te kao aktivni  borac nastupao je u svim većim mjestima Slavonije pa i u Osijeku. Rabel je osnivač i trener ženskog rukometa, hazena.

Od svoje najranije mladosti pripadao je krugu naprednih šireći slobodarske ideje, a surađivao je s braćom Rudijem i Robertom Domaijem.

Nakon premještaja u Donji Miholjac, Rabel tamo osniva tenis klub, također organizira utakmice, a bio je i aktivni igrač. Neumorni i zaslužni sportski radnik, koji je svoju sportsku karijeru započeo kao reprezentativac nogometne momčadi Osijeka, u Osijeku je i posljednji puta zaklopio oči, shrvan posljedicama operacije „

 

Dragutin Rabel bio je pionir sporta Slavonije i moje Orahovice. U našem gradu niti jedna ulica ne nosi njegovo ime……

Autor: DR

Fotografija: bijelo-plavi.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije